Posted by
Senthamarai Kothandan
|
Sesiapa yang berminat untuk masak sayur bendi boleh mencuba resipi ini.
|
bendi goreng telur
BAHAN-BAHAN:
10 - 20 biji bendi
1 biji telur
1 sudu kecil udang kering ( ditumbuk)
2 biji cili merah ( dihiris)
2 ulas bawang putih ( dihiris)
1 sudu sos tiram
sedikit garam
CARA PENYEDIAN:
tumis bahan hiris hingga layu dan wangi
kemudian masukkan soso tiram dan sayur bendi
pecahkan telur di dalam kuali yang mengandungi bendi, kacau telur menjadi hancur
goreng sayur bendi hingga layu
semasa menggoreng bendi jangan masukkan air kerana ia akan berlendir
kari kepala ikan dengan bendi
BAHAN-BAHAN:
2 ketul kepala ikan Jenahak ( dibelah dua )
6 sudu rempar kari ikan
1 labu bawang merah ( dihiris nipis)
6 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih ( tumbuk)
halia ( tumbuk)
8 biji bendi
2 biji tomato
daun kari
air asam jawa
CARA PENYEDIAN:
tumiskan bawang besar, daun kari, bawang putih dan halia hingga wangi
masukkan rempah kari ikan
masukkan air asam jawa dan kacau
masukkaan ar secukup, garam dan reneh sehingga kari pekat
kemudian ,masukkan bendi dan tomato ,kacau sekejap serta tutup api
|
0 comments:
Post a Comment